Jorma Melleri

Juha Sipilä - mies vailla vilppiä

  • Juha Sipilä - mies vailla vilppiä

Juha Sipilän nousu keskustan puheenjohtajaksi ja todennäköisesti seuraavaksi pääministeriksi on sellainen sankaritarina, jota Suomen politiikassa ei ole ennen nähty. Risto Uimosen kirja (Juha Sipilä – Keskustajohtajan henkilökuva, Minerva 2015) pönkittää tarinaa ja rakentaa legendaa miljonääristä, josta tuli huippupoliitikko.

Sipilä on jo nyt ilmiö vähän samaan tapaan kuin Mauno Koivisto aikanaan. Koivisto rikkinäisine sukkineen oli aikansa poliittinen julkkis. Sipilä kulkee kenkineen ja sukkineen Koiviston jalanjäljillä.

Uimosen kirjassa on tuttavan kertomus tv-haastattelusta sen jälkeen kun Sipilästä oli tullut monimiljonääri: ”Toimittaja kysyi Juhalta, mitä tämä aikoi tehdä ensimmäiseksi rahoillaan. Juha vastasi, että ainakin uudet kengät voisi ostaa. Hänen toisesta kengästään pilkisti sukka, kun kengän pohja oli lähes irti.”

Näin rakennetaan myyttiä, näin syntyvät legendat.

Kokenut politiikan tarkkailija Risto Uimonen on aivan lääpällään Sipilän edessä. Kriittisiä arvioita kirjasta on turha etsiä. Se on yhtä ylistyslaulua Sipilän kunniaksi.

Uimonen esittää kysymyksiä: Miten on mahdollista, että politiikan diletantti, harrastelija, voi onnistua näin hyvin? Onko kyse jonkinlaisesta pöljän pojan tuurista vai poikkeuksellisesta taitavuudesta?

Yksi Sipilän menestyksen avain on Uimosen mielestä hänen hiljainen karismansa, joka herättää luottamusta ja vakuuttaa ihmisiä. ”Sipilä vaikuttaa vilpittömyydessään ja konstailemattomuudessaan aidolta. Hänen tapoihinsa eivät kuulu isottelu, mahtailu, pompottelu eikä pomoilu.”

Sipilä on kunnianhimoinen poliitikko, paljon kunnianhimoisempi kuin moni arvaakaan. Hän haluaa tuloksia, mutta omalla tyylillään. Hän on omaksunut hyvin ohjeen, joka kuuluu: Ole oma itsesi.

Tässäkään suhteessa vertailu Mauno Koivistoon ei ole kovin kaukaa haettu. Koivistokin oli taitavampi poliitikko kuin muut olematta tyypillinen poliitikko.

Uimosen kirjan perusteella Juha Sipilä on kuin Uuden Testamentin Natanael, mies vailla vilppiä. Kun Filippus kertoi Natanaelille, että he ovat löytäneet kunnon miehen, sen josta Mooses ja profeetat ovat kirjoittaneet eli Jeesuksen, Natanael kysyi kuuluisan kysymyksen: Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?

Joku voi kysyä Natanaelia mukaillen: Voiko Keskustasta tulla mitään hyvää? Vaalikentillä olen kuulevinani teologian ylioppilas Timo Laanisen vastaavan epäileville kansalaisille: Tulkaa ja katsokaa. Juha Sipilä on kunnon suomalainen, jossa ei vilppiä ole.

Kun Jeesus ja Natanael tapasivat ensi kerran, Jeesus sanoi heti Natanaelista: Katso, oikea israelilainen, jossa ei vilppiä ole!

Aika näyttää, miten pitkälle sankaritarina kantaa. Juha Sipilä joutuu todelliseen testiin vasta eduskuntavaalien jälkeen, jos hänestä tulee pääministeri.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

Äänestä Juha Sipilää, saat Paavo Väyrysen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Iltalehden mukaan Seppo Kääriäisen:)

Kääriäinen sparraa Sipilää ulkopoliittisissa asioissa

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015040719477731_u...

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Sipilä, mies vailla vilppiä? Enpä usko. Lähinnä mies, joka on sen verran varovainen, ettei ota joka välissä turhia miinuspisteitä, kuten esim. Kokoomuksen keulakuville tuppaa käymään. Mutta tekevälle sattuu, vaikka varovaisen hajuton ja mauton olisikin.

Tässä ilkeämielinen kooste "vilpittömästä" miehestä. (Sääli, että minulla on vähän kiire, muuten saisin helposti kokoon ikävämmän ja perustelummankin listan):

Vilpitön mies pitää yllä julkisivuaan: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179156-minne...

Vilpitön mies kääntää takkinsa lapsilisäasiassa: http://www.iltalehti.fi/eduskuntavaalit-2015/20150...

Vilpittömän miehen paskabisnekset ja vähän muuta: http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/184448-kuka-...

Vilpitön mies keräilee vaalien alla irtopisteitä (sillä eikös vilpitön mies Suomen historian suurimman oikeusmurhan edessä lähtisi vaatimaan asian selvittämistä ja vääryyksien oikaisua, eikä tyytyisi pelkkään merkityksettömään anteeksipyyntöön?): http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015021419194450_u...

Vilpittömän miehen puolue kertoo vilpittömiä valheita pikku tienisteistään: http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-142719000504...

Olavi A Honka

Oltiin Sipilästä mitä mieltä tahansa, tässä linkitetään taas tuota Green Rock businesta. Yritys on tehnyt miljoonien tappioita, mistä Sipilä on silloin voinut mitään tienata:

"Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tienasi tuntuvasti uudella jätevesiasetuksella ja Green Rock Oy:n valmistamilla pienpuhdistamoilla" ?

Tämä on osa ongelmaamme. Levitetään tietoisesti valheellista tietoa, vihjaillen sitä ja tätä ja yritetään pelkästään mustamaalata henkilöä. Kai tämä kuuluu "politiikkaan".

Ja selvennykseksi, en ole keskustalainen, vaan yksi niistä liikkuvista jotka hakevat sopivaa ehdokasta :-) Tällainen kirjoittelu kääntyy kyllä kirjoittajaa tai hänen ajamaansa puoluetta vastaan.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Ja Sipilä on tietenkin ollut tuossa yrityksessä mukana ilman pienintäkään aikomusta tienata sillä, siis alunperinkin aikeenaan saada maksella tappioita? Jos näin olisi, silloin hän ei ole vilpitön, vaan ainoastaan uskomattoman surkea ja arvostelukyvytön bisnesmies. Missä tapauksessa hän on myös erittäin huono ehdokas pää- tai yleensä miksikään ministeriksi.

Olavi A Honka Vastaus kommenttiin #13

Taitaa Sipilä olla investoijana aika monessa yrityksessä. Sinänsä hieno homma että laittaa rahojaan suomalaisiin start-uppeihin, joku niistä onnistuu, jotkut ei. Se että mustamaalataan ihmistä perättömästi on se joka tässä nyppii. Nämä Putkosen/Oinosen ilmeisen perättömät tiedot, joita sitten levitellään "totuuksina", sai ainakin minut pois äänestämästä perussuomalaisia.

Suomessa ei kuitenkaan mikään puolue ole yksin vallassa ja kompromisseja on tehtävä. Muiden tarkoituksellinen lokaaminen valheellisella tiedolla on säälittävää ja uskon äänestäjienkin tämän näkevän.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vanha kansanviisaus lienee paikallaan, "Kehu illalla ilmaa, partauuna poikoasi.
Sipilä istuu nyt karhunlailla luolassaan, jolloin joudun toteamaan ketunlailla, "jäljet peloittavat".

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Pakko myöntää, että Sipilästä saa vilpittömän ja mukavan miehen kuvan ihan haastattelujen perusteella. Tämä kuitenkin herättää kysymyksiä, koska hän tulee Keskustapuolueesta. Voiko tälläinen mies todellakin johtaa vanhaa kaartia, vai toimiiko hän vain kulissina?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Johtihan Kosolan Vihtorikin talonpoikaismarssia Helsinkiin, kun Vihtorilta kysyttiin miksi hän ei ottanut valtaa maassa, kun olisi sen saanut.
Vihtori vastasi rehellisesti,"mitä minä olisin sillä tehnyt"?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Sipilä on kunnianhimoinen poliitikko, paljon kunnianhimoisempi kuin moni arvaakaan."

No minä arvaan, että siinä se salattu kääntöpuoli on.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Media on tehnyt Sipilästä Putinin veroisen kansansuosikin. Tärkeimpänä pointtina on torpata muutosvoima, jota perussuomalaiset edustavat.
Keskustan hallitusaikana Rehn, joka on nyt ehdokkaana, teki kaikkensa oman maammekin lainapakettien edistämiseksi. Keskustan mahdollinen pääministerikausi tulisi jatkamaan samaa nykyhallituksen linjaa. Ainoana muutoksena olisi vallan siirtyminen maaseudun pienyrityksille!
Tosi epäkristillistä nostaa ihminen kuten Putin ja Sipilä valtaan käyttäen hyväksi ihmisen uskoa!Nöyrä ihminen ei edes omalla kohdallaan hyväksy sellaista!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Anita, kovimpa tuo perussuomalaisten muutosvoima on ollut siirtymistä jo myötäilyksi, "Parempaa Euroopan unionia ja Eurooppaa", näinhän se Anita kuului.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilä on kirjoittamaton lehti polittisessa osaamisssa, termi, "huippupolitiikko" Sipilän osalta on vahvasti liioiteltu. Meillä on esimerkkejä politiikoista jotka ovat siirtyneet yrityselämään ja epäonnistneet siellä pahasti, samoin on ollut laita yrityselämästä siirtymisellä politiikkaan, ei yrityselämässä pärjääminen anna mitään takeita, että sama toistuisi politiikassa, on aivan eri asia johtaa yksittäistä yritystä kuin kokonaista valtiota.

Anne Lindell

Tsjaaa! ... Minulla on tietysti oma mielipiteeni, ja onneksi emme vielä ole "Eurostoliitossa" tai sulkeutuneet Itänaapurimme "syliin", niin että saan vapaasti sanoa mielipiteeni myös JuhaSipilästä, Olli Rehnistä ja Paavo Väyrysestä. Useimmiten sanon mielipiteeni kuvalla (eli visualisoin sen), kuten tässäkin tapaukessa. 1 kuva sanoo enemmän kuin 1000 sanaa.

"Quo vadis – Keskusta?"... Kuva tässä taitaa olla kuitenkin parasta. Kuva ei valehtele ... Totta joka piirto.

http://annemargaretalindell.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Kiitos Jorma Mellerille hyvästä kirjoituksesta. Kuten Melleri varmasti arvasi kirjoitus on saanut vastakommentteja. On hupaisaa todeta, että kirjoittajat jaksavat päivästä toiseen toistaa samoja argumentteja. Panee miettimään, eikö heiltä löydy mitään uutta kerrottavaa Juha Sipilän kyvyttömyydestä politiikan saralta. Jos ette itse löydä, niin apu löytyy varmasti puoluetoimistojen kekseliäiltä toimijoilta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Todennäköisesti kepulainen mainosti kepua, kepulaista, kepukirjaa ja sai samalla ympättyä vähän raamattua ja jotain aivan uskomatonta tulossa olevaa sankarimyyttiä samaan soppaan.

Jos kysytään Sipilästä Laaniselta, Tiilikaiselta ja Väyryseltä, saamme neljä eri kepun kantaa omasta puheenjohtajasta. Melleriltä todella säälittävä veto melkein jeesusmiehestä, joka ei ole päivääkään ollut edes ministerinä, saati edustanut hallitusta missään asiassa.

Vanha viisaus sanoo, että se mikä on liian hyvää ollakseen totta, ei yleensä sitä ole. Hyvä veikkaukseni on, että jopa Sipilä itsekin kiistäisi henkilöönsä kohdistuvat lähes jeesusvertailut.

Toimituksen poiminnat