Jorma Melleri

Pölvästit poliitikot Tarkan hampaissa

  • Pölvästit poliitikot Tarkan hampaissa

Jukka Tarkka on historiantutkija, tohtorismies, entinen poliitikko ja nuorsuomalaisen puolueen kansanedustaja, nykyinen kolumnisti ja ahkera kirjojen tekijä. Hänellä on paha mieli. Pölvästit suomalaiset poliitikot eivät ole ymmärtäneet liittää Suomea Naton jäseneksi.

Uuden kirjansa (Venäjän vieressä – Suomen turvallisuusilmasto 1990-2012, Otava 2015) Tarkka itse määrittelee niin, että se on akateemisella tutkimusasenteella tehty tietokirja, joka pyrkii laatujournalismin jaloon luokkaan. Mikä ettei. Tällaisia kirjoja kutsutaan usein pamfleteiksi.

Tarkka puhuu innokkaasti Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Jäsenyydessä hän ei näe mitään ongelmia. Hän ei problematisoi jäsenyyttä lainkaan. Tällainen Nato-kannastaan epävarma ei voi kuin salaa ihailla näitä jukkatarkkoja, joille kaikki on niin selvää.

Suomen viime vuosikymmenten ulkopoliittiset päättäjät kulkivat Tarkan mielestä onnensa ohi. ”Ahtisaari, Halonen, Lipponen, Vanhanen ja Tuomioja kantavat raskaan vastuun historian edessä. He eivät toteuttaneet Nato-jäsenyyttä silloin kun sen tarpeellisuus oli jo selvästi näkyvissä ja se olisi ollut helppo toteuttaa.”

Ahtisaaren ja Halosen presidenttikausien jalanjälkiä Tarkka kuvaa yhtä heiveröisiksi kuin Lauri Kristian Relanderin puoli vuosisataa aikaisemmin.

Erityisen halveksivasti Tarkka suhtautuu Haloseen ja Tuomiojaan ja kirjoittaa, että ”yleispasifistisella aatteilulla näyttää ainakin ennen Ukrainan kriisiä olleen jonkinlainen sillanpääasema turvallisuuspolitiikan ylimmän johdon piirissä”.

Tuomioja jäi Tarkan mielestä turvallisuuspolitiikan johtoryhmän viimeiseksi menneen ajan muistoa vaalivaksi sinetinvartijaksi. Halosen johtajuudesta Tarkka kirjoittaa, että sen keskeisiä piirteitä olivat äkkipikaisuus ja arvaamattomuus, jotka loivat presidentin ympärille pelon tai ainakin epämukavuuden ilmapiirin.

Tarkan lähtökohta on se, että hallitukset ovat rajoittaneet itse omaa toimintavapauttaan. Ne ottivat vapauden olla tarkkailematta ympäristön turvallisuuskehitystä ja olla reagoimatta muutoksiin, jos sellaisia havaitaan. ”Se on itsetyhmistymistä äärimmillään.”

Kaikki suuren luokan liikahdukset lännen suuntaan on Tarkan arvion mukaan tehty sumuverhon suojassa viivytellen ja pelonsekaisen huolestuneisuuden vallassa.

Tarkka on parhaimmillaan terävä kirjoittaja, vaikka ei sentään sellainen tyyliniekka kuin hänen ihailemansa Max Jakobson. Tarkka on usein myös oikeassa. Hänen uskottavuuttaan lisäisi kuitenkin, jos hän esittäisi johtopäätöksensä hieman monipuolisemman pohdinnan jälkeen.

Tarkka ei ilmeisesti halua olla tylsä toisaalta-toisaalta -mies. Joku ilkeämielinen voisi sanoa, että Jukka Tarkka on poliitikko tutkijan valekaavussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kiitos Blogisti Mellerille hyvästä vinkistä.
Pitää yrittää saada kirja luettavaksi.

Ongelma toki on, että Tri Tarkalla on tietty tunnettu valtapoliittinen inklinaatio kirjoituksissaan, mutta toivottavasti kirjasta voi suodattaa runsain määrin puhdasta akateemista faktaa.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Kirjassa on paljon tietoa Suomen politiikasta, mutta valitettavan vähän Venäjästä.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Nato jäsenyys on hyvä, jos Venäjä ei uskalla sitten hyökätä Suomeen. Nato jäsenyys on perin huono, jos se ärsyttää Venäjän ryntäämään Suomen "avuksi". Paras on puolueettomuus ja pyrkimys vain olla hyvissä väleissä tuon "karhun" kaa, isoveljen mahtia kun on kovin vaikeata kaataa. Puolustus kuntoon, pelote se on pienkin ase.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minä olen ilkeämielinen ja sanon, että Erkki Tuomioja on tutkija poliitikon valekaavussa. Ulkoministerinä hän on ollut parempi kuin realistiset vaihtoehdot olisivat olleet, mutta Euroopan yhteisen puolustuksen pysäyttänyttä Suomen turvallisuuspoliittista varaumaa en kerta kaikkiaan ymmärrä. Siksi Lauri Ihalainen tai Erkki Liikanen olisi parempi presidenttiehdokas.

Jukka Tarkkaa ei pidä ulkoministeriöön päästää.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin
Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Halonen on ollut kumman hiljainen vaikka ympärillä velloo suuria kysymyksiä, joihin entisellä presidentiltä voitaisiin olettaa jonkinastesita kantaa. Johtuuko se turhautumisesta, kun ei tullut mitään "huomattavaa" asemaa mistään ja piti viimeiksikin tyytyä keräyksen käynnistäjäksi lippaan kera? Toisaalta kumpi kampi, ehkä näin parempi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itse asiassa Halonen oli Huffington Postin etusivulla pari viikkoa sitten:

http://www.huffingtonpost.com/her-excellency-tarja...

En nyt hirveästi ihmettelisi, jos hän olisi sitä mieltä, että maailmassa on tärkeämpiä asioita kuin nämä putkostelut ja länsirajan sulkemiset.

Yossi Smed

Suomihan on jo de facto NATOn jäsen isäntämaa-sopimuksellaan. Hornetit käyvät tankkaamassa USAlaiselta kuljetuskoneelta Suomen ilmatilassa, vasta oli taivaalla ranskalaiset, sveitsiläiset ja saksalaiset hävittäjät tukikohtana suomalainen lentokenttä.

Toimituksen poiminnat