Jorma Melleri

Kuka on Timo Harakka?

  • Kuka on Timo Harakka?

Kun kuulin, että ensimmäisen kauden kansanedustaja Timo Harakka, 53, pyrkii Sdp:n puheenjohtajaksi, yllätyin vain hiukan. Miehellä on ollut viime vuosina niin kova vauhti, että heikkopäistä hirvittää.

Kuka on Timo Harakka?

Hän on kuin mielikuvitushahmo, outolintu, jolle kaikki tuntuu onnistuvan. Mutta kummasta kertoo enemmän, Harakasta vai Sdp:stä se, että Timo Harakka on juuri nyt vakavasti otettava puheenjohtajaehdokas?

Keväällä 2014 Harakka pyrki Euroopan parlamenttiin vielä sitoutumattomana sosiaalidemokraattien listoilta. Harakka ylsi ensimmäiseksi varamieheksi. Lyhyessä ajassa sitoutumisen aste on lisääntynyt. Suuren puolueen puheenjohtajaksi ei voi pyrkiä sitoutumattomana.

Poliittisella urallaan Harakka on ehtinyt olla myös vihreiden kansanedustajaehdokkaana ja Vihreän Langan päätoimittajana. Hän on kertonut tekevänsä väitöskirjaa Tampereen yliopistoon. Se työ ei nyt etene.

Aiemmin Teatterikorkeakoulussa opiskellut Harakka opittiin tuntemaan myös skandaalinkäryistä Jumalan teatteria tukeneena Pirun teatterin miehenä.

Harakan äidinkieli on viittomakieli. Hänellä on vaimo ja kolme lasta. Hän on toiminut toimittajana ja kolumnistina mitä moninaisimmissa julkaisuissa. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, elokuva- ja näytelmäkäsikirjoituksia. Hän on soittanut huilua ja saksofonia sellaisessakin yhtyeessä kuin Klaus Fleming ja Nuijat. Hän on piirtänyt sarjakuvia ja ollut perustamassa Äänekosken Sarjakuvaseuraa...

Kyllä noin monipuolisella taustalla yhtä puoluetta ja pientä valtiota voisi hyvin johtaa.

Harakka osaa esiintyä vakuuttavasti. Hän kirjoittaa hyvin ja vetävästi. Teatteritaiteen maisterilla on dramaturgia hallussa. Käsikirjoitus puheenjohtajakampanjan alla on tehty ammattitaitoisesti.

Toistan kysymyksen: Kuka on Timo Harakka? Tunteeko joku tämän miehen?

Demarien vanhan puoluekoneiston ulkopuolelta tuleva Harakka yrittää tehdä Alexander Stubbin tempun ja hurmata esiintymistaidoillaan puoluekokouksen. Mikä onnistui Stubbille kokoomuksessa, ei taida onnistua Harakalle demareissa.

Sdp:n puoluekokousedustajat ovat tarkan seulan läpikäyneitä puolueaktiiveja. He ovat aika vanhoillista väkeä, joka suhtautuu varovaisesti uusiin kokeiluihin. Siinä joukossa Antti Rinne koetaan puutteistaan huolimatta todennäköisesti turvallisempana vaihtoehtona kuin Harakka.

Puheenjohtajakisa on kuitenkin hyväksi sekä puolueelle että voittajalle, oli se kuka tahansa. Jos puoluekokouksessa olisi ollut vain yksi puheenjohtajaehdokas, se olisi antanut koko puolueesta apaattisen kuvan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kerroppas lukijoille, kuka puheeenjohtajaehdokas olisi antanut apaattisen kuvaan, kun en ole niin perehtynyt noihin pj-ehdokkaisiin. En viitsi edes arvailla. Menisi metsään kuitenkin. Ajattelin hetki sitten tosin Ruben Stilleriä.

Käyttäjän jormamelleri kuva
Jorma Melleri

Kari Kilpiö, tarkoitin, että jos puolueella olisi ollut vain yksi ehdokas pj:ksi, se olisi antanut Sdp:stä apaattisen kuvan.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Harakka veti Pressiklubia ennen Stilleriä. Leivotaanko tuosta pestistä sankareita, siltä ainakin nyt näyttää YLE-jupakassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vastauksena blogin otsikkokysymykseen: Olen saanut hänestä hyvin itsevarmaan pyrkyrin kuvan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Harakka toimi vihreiden järjestökouluttajana, joten ainaki vihreillä oli vahva luottamus kouluttajaansa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ainakin takin vaihto näyttää mieheltä siis onnistuvan; laskutaito sen sijaan hieman heittää: Timo Harakan mukaan promille on prosentin sadasosa...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #6

Se on vähän niin kuin se entinen oppilas, jonka hänen laskennon opettajansa tapasi ikääntyneenä liikenteessä. "Mitenkäs sinä olet pärjäillyt maailmassa?"

"Kauppahommissahan sitä on tullut oltua." -"Mutta sinähän olit melko huono tuossa matematiikassa, miten ne kauppahommat ovat sujuneet?" -"Ei siinä mitään vikaa ole ollut. Kun markalla ostaa ja kahdella myy, niin se tekee noin kaksi prosenttia voittoa. Kyllä sitä on hyvin pärjätty."

Et sil viisii kauppa käy ja henki haisee. "Kauppa käy kuin siima, myyjät ovat kuin ongenkoukkuja ja ostajat kuin lieroja." Sano entinen Helppo-Heikki.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #6

Sehän onkin merkki uudistumisesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kerrotan, että Pekka Haavisto antoi Vihreä Lanka -lehden päätoimittaja Timo Harakalle potkut 1994, kun tämä kysyi haastattelussa Haavistolta: 'Oletko mahdollisesti homo?'

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Minun silmissäni hän ei vaikuta pyrkyriltä, mutta hänen olemuksessaan on aikamoinen annos näsäviisautta. Siinä mielessä hän on erilainen kaikkiin minun muistamiini demarijohtajiin verrattuna. Ulf Sundqvist jätti kovin herraskaisen kuvan, mutta Harakan esiintymisestä välittyy jonkinlainen ylenkatse.

"ylenkatse

1.halveksinta, väheksyntä
2. ylimielisyys. esim. Tuntea ylenkatsetta jkta kohtaan. Osoittaa ylenkatsettaan." (suomisanakirja.fi)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Juuri näin.

Ylenkatse on paradoksaalisesti hyvin usein merkki huonosta itsetunnosta, jolle katteeton narsismi luo lisäkuorrutuksen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Timo Harakasta ei löydy tietoja wikipediasta, mutta MTV:n poliittinen osasto valaisee meitä artikkelillaan:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kommen...

MUTTA Antti Rinteestä löytyy kyllä teksti wikipediastakin:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Rinne

Tulisiko Harakasta demarien Stubb?

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Voi hyvinkin tulla.
Tämä kiiltävän perään oleva lintu lisäksi sopisi hyvin nykydemarien porvariosaston keulahahmoksi. Huomattavasti paremmin kuin ay-jyrä Rinne.
Lindtman listasi itsensä ulos. Silkkaa huonoa tuuria.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joskus Markiisi de Salaman aikoihin Harakan itsevarmuus oli paljon kohtuuttomampaa kuin nykyään. En ole koskaan pitänyt häntä pyrkyrinä. Tietty kuvitelma jumalan omasta valitusta kai liittyy kaikkiin poliitikkoihin – erityisesti niihin, jotka ovat vilpittömästi varmoja, että maailma pelastuu vain heidän panoksellaan.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Siitähän kirjoitus on osin ammenettu.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyvä juttu, että löytyi. "Löytävä etsii ja etsivä löytää." Ansiokas esittely.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Harakan perustulomalli on kiertoilmaus perustulosta, koska perustulo on kielletty keino demareissa.

" Vastikkeettoman perustulon utopian sijaan on rakennettava yksinkertainen yleisturvan malli, joka joustaa kaikissa elämäntilanteissa ja tarjoaa aina kunniallisen elämän edellytykset – vapauden, osallisuuden ja tasa-arvon".

Minkälainen malli tämä olisi muu kuin perustulo?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Demarit vastustaa perustuloa siksi koska se veisi työt pois valtavalta viranomaislaumalta, jotka tällä hetkellä kiusaavat ja kyykyttävät kansalaisia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Harakan kyvyt painottuvat sinne retooriselle puolelle. Kansantalous ja muu talouselämä, elinkeinotoiminta ja logiikka ovat sitten vieraampia. Matematiikasta nyt puhumattakaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Timo Harakka esitti taannoin demarissa energiavisiota, joka de facto merkitsisi miljardin tulonsiirtoa vuodessa veronmaksajilta sähköyhtiöille. Vihreille tuo varmasti kävisi, mutta kävisikö demareille?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mitä kaikkea Harakka on taannoin ollutkaan, siitä on kehittynyt ja kasvanut henkilö, joka hän on nyt. Ei lainkaan huono vaihtoehto Rinteen tilalle.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Eikö Timo Harakan vahvuutena voida juurikin pitää hänen intoaan ja päämärätietoisuuttaan saada muutosta aikaan. Sitähän nyt tarvitaan myös demareissa. Toisaalta hän vaikuttaa tahdikkaalta kaverilta, joka ei pyri asettumaan ukko ylijumalan paikalle arvostelemaan, käskyttämään ja kategorisoimaan kanssaihmisiään.

P.S. Että ei tule väärinkäsitystä, en viitannut viimeisessä virkkeessä puolueen nykyiseen puheenjohtajaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaveria pidempään seuranneena tulkitsen henkilön poliittiseksi pyrkyriksi ja marionetiksi, joka on sen kummemmin tuhisematta tai ansioutuen siirtynmässä YLE:n ajankohtaisohjelmista eduskunnan kautta suoraan SDP:n johtoon.

Harakan känkkäränkkä asenne ei varmaankaan ole rakentavin maan makaessa siinä tilassa, mitä nyt on.

Haiskahtaa p...... ? ( siis pahalta )

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämä oli kyllä erikoisin tapa käyttää sanaa "suoraan", joka on ikinä tullut vastaan. Harakka on 53-vuotias poikkeuksellisen monipuolisesti kokenut kansanedustaja. Kahdeksan viikkoa vanhempi Rinne valittiin ensimmäistä kertaa eduskuntaan samalla kuin Harakka.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Niklas Herlin kommentoi Harakan 'potkupallo' - porukkaa FBssä, jotenkin liittyen... ...vähemmistöön. Taisin olla samaa mieltä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Timo Harakka olisi loistava valinta Sdp:n puheenjohtajaksi. Puoluehan on ollut vuosia täydellisesti tuuliajolla.

Vaikka Harakka on vain muutaman viikon nuorempi kuin demarien nykypuheenjohtaja, hän edustaa täysin toista aikakautta ja maailmankuvaa. Hänen monipuoliset tietonsa ja taitonsa olisivat suunnattoman tärkeitä, jotta Suomen vasemmisto nousisi samalla tavalla ykköskoalitioksi kuin Ruotsissa.

Harakan loikka Vihreistä demareihin ei ole kovin pitkä. Kummatkin ovat vasemmistopuolueita, niin kuin Ruotsin esimerkki osoittaa. Sitä paitsi takin kääntäminen ei ole moraalitonta. Moraalitonta on jättää takki kääntämättä, jos tulee lisää kokemusta ja viisautta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Nykyisin menee näin: joko toimittaja haastattelee toimittajaa tai sitten toimittaja kehuu toimittajaa...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ilmari Schepel, #29.
Ei tässä ole ollenkaan kysymys "ammattikuntalaitoksesta". Olen vain vuosien mittaan tullut huomaamaan, millainen politiikan, kulttuurin ja yhteiskunnan tuntija Timo Harakka on. Ja hän pystyy hienosti välittämään näkemyksiään eteenpäin. Noita taitoja juuri tarvittaisiin Sdp:n nostamisessa jaloilleen.

Joku sanoo, että Sdp:n kannatuksen nouseminen 20 prosentin pintaan oppositioasemassa olisi jotenkin "loistava meriitti" nykyjohdolle. Tuollainen kannatus johtavalla työväenpuolueella on katastrofi. Kannattaa verrata Suomen ja Skandinavian maiden tilannetta.

Toimituksen poiminnat